You are currently viewing Radom, energijom i kvalitetom do željenog cilja

Radom, energijom i kvalitetom do željenog cilja

Dušan Petković odbojkaški reprezentativac Srbije, koji je odbojku počeo da igra u rodnom Nišu, nosio je dres kragujevačkog Radničkog, Crvene zvezde, francuskog Kana i katarskog Al Rajana. Posle dve sjajne sezone u italijanskoj Sori, trenutno brani boje poljskog Skra Belhatova.

Srpski korektor, koji je sa Odbojkaškim klubom Radnički iz Kragujevca osvojio prvu titulu u karijeri, odgovarao je na naša pitanja.

SPD Radnički: Igrao si za Radnički 2009/2010. godine kada je kragujevački klub beležio najveće uspehe. Kako pamtiš taj period, kakva je bila ekipa?

Dušan Petković: Da, došao sam u Radnički u sezoni 2009/2010. na nagovor tadašnjeg trenera Slobodana Kovača. Ispostavilo se da je ekipa bila jako dobra, osvojili smo titulu te godine. Sa ove tačke gledišta bila je to dosta čudna ekipa, sastavljena sa jedne strane od vrlo iskusnih igrača i nekih mladih novih igrača u koje sam i ja spadao. Svakako da je to na kraju donelo dosta dobar rezultat. U nastavku karijere nisam imao priliku da imam takav sklop igrača u ekipi, tako energičnih momaka a sa druge strane karakterno mirnijih, povučenih. Dobrim radom, energijom i kvalitetom, uspeli smo da dođemo do željenog cilja iako je konkurencija bila izuzetno jaka.

Koja je tvoja najdraža utakmica u dresu Radničkog?

Ja sam u Radnički došao sa 17 godina i to je bila moja prva i jedina sezona u kojoj sam bio na poziciji primača servisa. Nisam imao punu minutažu, ulazio sam u igru samo na servis. Nije postojala utakmica u kojoj nisam ušao na servis i to uglavnom u presudnim momentima što je za mene kao mladog igrača bilo dosta nezahvalno zbog rizika koji je situacija nosila. U dosta navrata sam i grešio ali su i trener i momci iz tima imali strpljenja za mene. Ta poslednja utakmica kada smo osvojili tutulu sigurno da je bila najdraža jer neskromno smatram da sam pomogao ekipi svojom ludačkom energijom i prevelikom željom za dostizanjem cilja u ključnim momentima igre.

Da li je titula u dresu Radničkog prva u nizu u tvojoj karijeri? Kakav je bio osećaj?

Jeste, to je bila moja prva titula. Osećaj je bio stvarno predivan pogotovo što sam u toj poslednjoj utakmici imao svog udela više nego u prethodnim utakmicama. Sama ta pobeda, kad si svestan da si kao mlad igrač doprineo da tvoj klub osvoji tutulu stvara neverovatan osećaj, svakako da sam bio jako ponosan na to.

Koliko pratiš dešavanja na srpskoj odbojkaškoj sceni? Kako ti se trenutno čini ekipa Radničkog?

Pratim dešavanja na našoj odbojkaškoj sceni iako nemam mogućnost da gledam utakmice, pratim rezultate, pratim ko gde igra i kako to sve funkcioniše. Drago mi je što se Radnički nakon par godina malo slabijih rezultata vratio na stare staze i opet ima jaku, konkurentnu ekipu koja može da se bori za sam vrh tabele što su i pokazali. Izutetno je dobro za našu odbojku da Radnički bude kakav je bio ranije.

Dugo si igrao za Crvenu zvezdu, imaš bogat CV kada su u pitanju inostrani klubovi, dug staž u reprezentaciji… Da li možeš da izdvojiš omiljenu utakmicu ili sezonu u karijeri? 

Jako je teško da se izdvoji omiljena utakmica ili omiljena sezona. Ima dosta utakmica koje su mi jako drage na svoj način. Najduže sam se zadržao u Crvenoj zvezdi gde sam bio i kapiten ekipe i možda sam najveći trag ostavio tamo jer sam u crveno-belom dresu osvojio devet trofeja što je za svaku pohvalu. Ponosan sam na taj period i uvek ga se sećam sa velikom emocijom. Titula sa Radničkim je takođe imala svoju draž, kao što sam već rekao za mene je to bila prva titula u karijeri i kao takva uvek ostaje u lepom sećanju. Nakon toga sam imao odlične dve sezone sa italijanskim klubom Sora gde sam takođe bio kapiten i gde sam bio proglašen za najboljeg poentera u obe sezone s’ tim što sam u drugoj sezoni oborio rekord italijanskog šampionata kao najbolji poenter lige u istoriji italijanske klupske odbojke što je vrlo značajno za mene. 

Trenutno igraš u PGE Skra Bełchatów, kakvi su tvoji dalji planovi? 

Ja sam ovu sezonu igrao u PGE Skra Bełchatów gde smo kao ekipa imali jako dobre rezultate i mislim da smo išli uzlaznom putanjom. Da sezona nije prekinuta imali bismo ozbiljne šanse za osvajanje titule. Što se tiče naredne sezone, trenutno sam u pregovorima sa istim klubom, koji će igrati i ligu šampiona što je jako bitna stavka.

Ostavite odgovor