You are currently viewing Priznanja juniorskim vicešampionima Sveta, stipendije prvotimcima VK Radničkog

Priznanja juniorskim vicešampionima Sveta, stipendije prvotimcima VK Radničkog

Uoči početka drugog dela vaterpolo sezone, Sportsko društvo Radnički iz Kragujevca pod čijim krovom je i istoimeni vaterpolo klub, organizovalo je svečanost na kojoj su uručena priznanja trenerima i igračima tog tima koji su na minulom Svetskom prvenstvu za juniore osvojili vicešampionski naslov, a predstavljena je i saradnja sa Fakultetom za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ koji stipendira osnovne akademske studije četvorice vaterpolista Radničkog.

Iz Katara su srebro u Kragujevac doneli selektor Uroš Stevanović, njegov pomoćnik Dragan Kozomora i igrači Nemanja Stanojević, Stefan Branković i Luka Pljevančić.

– Zahvalio bi se na ovom malom znaku pažnje i tome što ovaj uspeh ima odjeka u Kragujevcu. Biti drugi na Svetu nije mala stvar i to nam sa ove vremenske distance sve više znači. U tom trenutku postojao je mali osećaj gorčine, jer smo izgubili finale koje se ne igra svakoga dana, ali taj rezultat ostaje kao veliki podstrek ovim momcima za rad u budućnosti. Verujem se da je ovo samo usputna stanica za njih, kako u Radničkom, tako i reprezentaciji – rekao je Uroš Stevanović, trener Radničkog i selektor juniorske reprezentacije Srbije.

On je dodao da se nada se da će onako kako je završena prošla godina, osvajanjem Kupa Srbije sa Radničkim i srebra sa juniorskom reprezentacijom, biti nastavljeno i u ovoj 2020.

– Očekuju nas velika iskušenja, želimo da ispunimo svoje ambicije, pre svega ulaskom u Regionalnu A1 ligu, kao i nastavkom osvajanja trofeja u domaćim takmičenjima. U septembru nas očekuje i juniorsko Prvenstvo Evrope, gde će igrati većina ovih mladih momaka, ovoga puta sa svojim godištem, za razliku od Kuvajta gde smo bili najmlađi, i očekujem da ćemo se popeti jedan stepenik više – zaključio je Stevanović.

Utiske iz Kuvajta preneo je i osamnaestogodišnji bek Nemanja Stanojević, koji, zanimljivo, ima i najviše nastupa za prvi tim Radničkog (85), što je najbolji pokazatelj da Radnički svoj rad bazira na sopstvenoj vaterpolo školi.

Prvenstvo je bilo u malo nezgodnom terminu, u decembru, ali smo se dobro spremali tokom celog leta i kasnije kroz par okupljanja, turnira i pripremnih utakmica. Malo smo lošije startovali, ali kako je turnir odmicao, mi smo se podizali i u svakom meču igrali kao prava ekipa. Nismo važili za favorite pre turnira, ali smo verovali u sebe, bodrili jedni druge i zasluženo došli do finala. Nije lep osećaj izgubiti u finalu, ali nije ni mala stvar biti drugi na Svetu – jasan je Stanojević.

Jedan od najmlađih igrača u Kuvajtu bio je Luka Pljevančić, momak koji je letos kao kapiten predvodio mlađu juniorsku selekciju Srbije na Evropskom prvenstvu, a najmlađi je bio i u zlatnom timu Kupa Srbije.

– Imali smo neverovatnu hemiju u ekipi, što je i najvažnije, tako se stiže do vrha. Od Kuvajta je prošlo više od mesec dana, proslavili smo uspeh, ali ubrzo sve to i zaboravili. Pred nama su novi izazovi, novi treninzi i napredovanje, jer je ovo bio samo jedan korak na putu do lestvica koje želimo da dosegnemo. Najvažnije je zalaganje na treningu, a ostalo dolazi samo od sebe – smatra Pljevančić.

Pored stvaranja talenata i sportskog napredovanja igrača, u kragujevačkom klubu ogromnu pažnju poklanjaju i njihovoj edukaciji, o čemu svedoči da VK Radnički ima potpisan ugovor sa Fakultetom za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ koji stipendira osnovne akademske studije četvorice prvotimaca: Lazara Dobožanova, Nebojše Toholja, Nemanje Stanojevića i Uglješe Panića.

– Veliko mi je zadovoljstvo da sam sa vama ovom prilikom, jer ova medalja osvojena u Kuvajtu za mene je zlatna. Uloženi trud i rad doneo je rezultate i kao dugogodišnji prosvetni radnik i bivši sportista moram da istaknem da imate vrhunske trenere i sjajno rukovodstvo koje treba da čuvate i negujete. Radnički je veliki klub, to je dokazao rezultatima, ali i brigom i inicijativom da se njegovi članovi obrazuju. Fakultet za sport je društveno-odgovorna visokoobrazovna institucija, jer osim vaterpolista Radničkog stipendiramo preko 40 perspektivnih sportista, od čega 25 olimpijaca. Bez obrazovanja nema vrhunskih rezultata i zato vam je Fakultet za sport na raspolaganju kao i svi naši resursi, a u ime nastavno-naučnog veća još jednom vam čestitam i želim još mnogo uspeha u budućnosti – kazala je prof. dr Ivanka Gajić, dekanka Fakulteta za sport.

Direktor vaterpolista Radničkog, bivši reprezentativac Jugoslav Vasović, pomno je pratio juniorsku selekciju, koja je najveći deo priprema, sada već po tradiciji, odradila u gradu na Lepenici.

– Naša ekipa je bila daleko najmlađa na turniru Svetskom prvenstvu i to je najveća pobeda. Gotovo 90 odsto priprema odrađeno je u infrastrukturi SPD Radničkog, gde su momci imali odlične uslove za rad, kako na bazenu, tako i u teretani i ostalim pratećim sadržajima. Što se tiče Radničkog, naši ciljevi su uvek najviši, uvek idemo na prvo mesto – rekao je Vasović.

Kao neko ko je bio vrhunski sportista, a sada je na rukovodećoj poziciji jednog uspešnog kluba, popularni Juga zna koliko je pored sportskog uspeha važna i edukacija.

– Želeo bih da se zahvalim dekanki i Univerzitetu na podršci. Ovo je jedna fantastična saradnja sa visokoškolskom ustanovom koja se stvarno bavi sportom i ponaša društveno odgovorno. Slažem se da moramo mnogo da radimo na obrazovanju kadra i stvaranju novih trenera koji će da prave ove divne mlade ljude i igrače. Zadatak nam je da stvaramo društveno korisne ljude, a njihov rad i želja odlučiće ko će biti olimpijski šampion – podvukao je Vasović.

Bojan Ilić, direktor Sportsko privrednog društva Radnički koje je objedinilo klubove i sportsku infrastrukturu u Kragujevcu, istakao je da je od samog starta ideja bila da se saradnja proširi na širok spektar polja.

– Biznis inovacioni centar danas nije slučajno naš domaćin, jer nam je ideja da napravimo sinergiju u Kragujevcu, da budemo velika porodica sa našim prijateljima, firmama i ustanovama. Takođe, zahvalio bih se i dekanki Ivanki Gajić, ne samo na stipendijama već i čitavom programu koji smo dobili potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji – rekao je Ilić.

On je dodao i da u SPD Radnički trenira više od 500 dečaka i devojčica i svi oni imaju pravo na besplatno učenje stranog jezika, na pomoć iz bilo kog predmeta, kao i na pripremnu nastavu za bilo koju srednju školu ili fakultet.

– Želimo da sva naša deca sutra budu prvaci Sveta, ali isto tako, obrazovanje ne sme da im bude u drugom planu. Stoga mislim da smo na istim talasnim dužinama sa Fakultetom za sport i da će ova saradnja biti još šira. Takođe bih čestitao i mladim vaterpolistima na svemu što su do sada uradili i na onome što će tek uraditi. Svaka vam čast – završio je Ilić.

Svi koji žele da podrže ove mlade momke na putu ka novim uspesima imaće prilike za to već u subotu, od 19.30 časova, kada na bazen SPD Radničkog stiže ekipa POŠK-a iz Splita.

Članak Priznanja juniorskim vicešampionima Sveta, stipendije prvotimcima VK Radničkog je preuzet sa sajta KVK Radnički.

Ostavite odgovor