Osnovan ogranak biblioteke u „Iskri“

Osnovan ogranak biblioteke u „Iskri“

U znak sećanja na prerano preminulog kolegu sa invaliditetom Aleksandra Markovića Saleta, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ u saradnji sa Centrom za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“, osnovala je ogranak biblioteke koji je prilagođen osobama sa invaliditetom.

Za potrebe realizacije ovog projekta SPD „Radnički” je opredelio prostor u multifunkcionalnj sali SC „Iskra”, dok će Narodna biblioteka „Vuk Karadžić” obezbediti neophodan knjižni fond i koordinatora projekta.

U prostorijama Iskre, direktor Sportskog privrednog društva „Radnički“, Bojan Ilić i koordinator i volonter u „Iskri“ Vesna Lečić Milovanović, potpisali su Protokol o saradnji Sportskog centra „Iskra“ i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“.

Ovo je pravi način da zajednički sačuvamo sećanje na mladog entuzijastu koji je i pored visokog stepena telesnog invaliditeta davao pun doprinos na radnom mestu, bio svestrani sportista a svojim idejama i kreativnošću služio kao primer i potpuno zdravim ljudima, rečeno je nakon današnjeg potpisivanja, kome je prisustvovala i Gordana Damnjanović, član Gradskog veća.

Nakon potpisivanja organizovano je i veče sećanja, a prisutni su imali priliku da čuju stihove koji najbolje opisuju Saleta, kao i lirske crtice kolega posvećenih njemu.

Osobama sa invaliditetom knjige će biti maksimalno dostupne, jer će se na ovom mestu naći i knjige za slepe i slabovide na Brajevom pismu i u zvučnoj tehnici. Osobe sa telesnim invaliditetom će imati optimalne uslove u pristupu biblioteci i za vreme boravka u njoj zbog maksimalno prilagođenih sadržaja u ovom jedinstvenom multifuncionalnom prostoru.

Usluge biblioteke prilagođene osobama sa invaliditetom koristiće i žitelji Mesne zajednice Vašarište, koja nema ogranak Narodne biblioteke čiji je strateški cilj uspostavljanje mreže ogranaka na gradskom i seoskom području.

Članak Osnovan ogranak biblioteke u „Iskri“ je preuzet sa sajta Iskra Kragujevac.

Ostavite odgovor