You are currently viewing Ceković: SPD Radnički na pravom putu da postane prepoznatljiv brend

Ceković: SPD Radnički na pravom putu da postane prepoznatljiv brend

Sportsko privredno društvo Radnički je od samog osnivanja pre nešto više od tri godine pobudilo veliko interesovanje ne samo sportske javnosti, jer takav vid organizacije sportskih klubova je bio nepoznanica u našem društvu. Osim četiri sportska kluba koja ga čine (vaterpolo, rukomet, odbojka i košarka), Radnički gazduje nad brojnim objektima što ga čini svojevrsnim. Od postizanja vrhunskih rezultata, unapređenja infrastrukture, SPD Radnički se izdvojilo u sam vrh sportskih kolektiva u Srbiji, a najpozvaniji da oceni urađeno je izvršni direktor Radničkog Žika Ceković, koga na početku razgovora pitamo koje su prednosti ovakvog tipa ustrojstva:

Od samog osnivanja ovog tipa organizacije sa punim pravom mogu da kažem da su prednosti ogromne u odnosu na stari sistem funkcionisanja. U sastavu društva je šest firmi u jednoj, menadžment je znatno smanjen, manje je direktora, sekretarica i administracije uopšte. Najbitnije uštede koje je ovaj tip ustrojstva pokazao su finansijske prirode i odliva novca iz gradske kase. Prvi smo i jedinstveni u Srbiji, nadam se ne i poslednji, jer je i grad Niš, kao i deo beogradskih opština pokazao interesovanje za istim vidom organizacije. Spremni smo i stojimo im na raspolaganju, iako smo bili pilot projekat pre tri godine. Sam budžet SPD Radnički jeste veliki kada se pogleda konačna cifra, ali je mnogo manji nego što je bio u pojedinačnim davanjima klubovima. Novac se lakše kontroliše i kanališe i pronašao je put do krajnjih korisnika-sportista, koji su ga itekako opravdali. Osim finansijske prirode, postoji i niz drugih prednosti. Sami sportisti i sportski direktori imaju samo jednu „brigu“, a to je da postižu što bolje rezultate i visoke plasmane do trećeg mesta, kako na državnim prvenstvima, tako i u evro takmičenjima. Sve ostalo je briga menadžmenta, čiji je posao da na pravi način opravda ulaganja grada, tj. poreskih obveznika. Mislim da smo na dobrom putu, znamo da uvek može bolje, ali mi od odgovornosti ne bežimo.

Koliko je teško „pomiriti“ različitosti klubova koji sačinjavaju ovaj svojevrstan kragujevački brend?

Kada pričamo o tome, svaki klub ima date specifičnosti u radu i funkcionisanju, a što se tiče „pomirenja različitosti“ smatram da tome najviše kumuje sportski direktor Dušan Vulović, koji sebe nesebično daje na toj funkciji. Trudimo se da svi sportovi dobiju maksimalne uslove za treninge i dalji napredak.

Pored klubova i sportskih aktivnosti, u okviru Radničkog se nalaze i brojni infrastrukturni objekti.

Pored četiri kluba koja egzistiraju, u okviru društva se nalaze i objekti različitih namena: otvoreni i zatvoreni bazeni, dva objekta na Šumaričkom jezeru, kuglana, hala „Gordana Goca Bogojević“, kao i SBB hala „Jezero“. Svi objekti su starijeg datuma izgradnje osim kuglane, hale „Gordana Goca Bogojević“ i zatvorenog bazena. Trenutno smo u fazi projektovanja i planiranja inovacija na datim objektima, kako bi sagledali gde je šta potrebno.

Primetna su brojna ulaganja koja se mogu videti na datim objektima.

Najveća ulaganja u infrastrukturne objekte su bila u poslednjih godinu dana. Od kapitalnih bih najpre izdvojio opremanje lekarske ordinacije u SBB hali Jezero čije je otvaranje planirano za sredu 13. jul. Takođe bih apostrofirao nabavku, nakon više godina, novih golova za rukomet koji ispunjavaju sve zahteve svetskih standarda. Odluka o nabavci golova je doneta nakon spektakularne utakmice reprezentacije Srbije protiv Slovenije, gde je naša selekcija izborila učešće na Svetskom prvenstvu. Pomenuo bih i radove na otvorenim bazenima koje je nesebično pomogao i naš osnivač, grad Kragujevac, bez čije pomoći ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Značajna sredstva su uložena i u objekte na Šumaričkom jezeru, gde su radovi u toku i čije okončanje uskoro očekujemo, a gde je izvođač radova naša, kragujevačka firma „Šumadija DOO“. Ono što je bitno napomenuti da su i lekarska soba i golovi u iznosu od dva miliona dinara kompletno finansirani iz sopstvenih sredstava, bez dinara kreditnog zaduženja, što naglašavam sa ponosom. Urađena je i rekonstrukcija saune u samoj dvorani, tako da naši sportisti imaju sve pogodnosti za nesmetan rad i treninge. U narednom periodu iz sopstvenih sredstava ćemo obnoviti opremu u teretani koja se nalazi u SBB hali Jezero.

Nadamo se da ćemo do početka takmičarske sezone ući u veliki projekat, obnavljanje rasvete u SBB hali Jezero nakon više od 40 godina, što će i nas i grad Kragujevac učiniti ponosnima. Samim tim bićemo u mogućnosti da apliciramo kod sportskih saveza za odigravanje velikih međunarodnih utakmica po najvišim svetskim standardima. Sve u svemu, ogromna su infrastukturna ulaganja u godini za nama. Ono što bih posebno istakao je pomoć raznih saveza, kao što je donacija Atletskog saveza u vidu teretane koja se nalazi u sklopu otvorenih bazena. Takođe bih pomenuo i Tarafleks podlogu, dar rukometnog saveza Srbije, koja je izuzetno skupa, a imamo najavu i za donaciju odbojkaške podloge koja će biti postavljena u hali „Gordana Goca Bogojević“. Iz priloženog se vidi da su i savezi prepoznali ulogu SPD Radnički na sportskoj mapi Srbije i slobodno mogu da kažem da smo pored Beograda prepoznati kao drugi vodeći kolektiv u Srbiji koji i država i grad Kragujevac nesebično pomažu.

Naročito bih se osvrnuo i na godišnje finansijske pomoći saveza koje su u opticaju poslednjih par godina tokom decembra meseca, gde država direktno stoji iza tih ulaganja kao pomoć klubovima. Naravno da ta sredstva znatno olakšavaju situaciju i nama kao društvu. Ako bismo merili ulaganja saveza i budžete koje imamo po sportovima, mogu da kažem da su gotovo izjednačeni, ali za takmičenja u Evropi ta sredstva izuzetno znače, uz sve ono što ulaže grad Kragujevac.

Nedavno je završena sezona u svim sportovima. Da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

Lično sam veoma zadovoljan i smatram da zadovoljstvo dele kako sportska javnost, tako i naš osnivač koji ulaže značajna sredstva. Od četiri sporta, igrati 3 evropska takmičenja i osvojiti isti broj odličja je na ponos svih nas. Ovi rezultati nam daju vetar u leđa da ulažemo još više u klubove i same sportiste. Ono što me posebno raduje pred start nove sezone je primetno veći broj momaka i devojaka iz Kragujevca, kojima po mom mišljenju treba pružiti šansu da igraju u našem Radničkom i da sa njima u sastavu ekipa možemo postići još bolje rezultate. Za sva postignuta sportska dostignuća, posebnu zahvalnost dugujemo kolegi Dušanu Vuloviću, sportskom direktoru SPD Radnički.

Nepodeljeno je mišljenje da je SPD Radnički u vrhu sportskih kolektiva u Srbiji i da klubovi daju sve veći broj igrača u nacionalnim selekcijama.

Konstatacija je na mestu i smatram da je SPD Radnički među prva tri mesta u Srbiji što pokazuju naši vaterpolisti, rukometaši i odbojkaši, a dokaz su naše dve rukometašice koje su se okitile bronzanim odličjem na Mediteranskim igrama i par odbojkaša koji su pozvani u odbojkašku reprezentaciju Srbije. Preponosni smo na naše igračice i igrače i mogu da naglasim da je njihovo samo da igraju, postižu vrhunske rezultate i time opravdaju ulaganja grada Kragujevca, a na nama je da im obezbedimo maksimalne uslove što se tiče stanovanja, hranarine, opreme i ostalih stvari koje u celini daju dobar skor.

Jedan od najbitnijih segmenata u funkcionisanju Radničkog je i rad sa mlađim selekcijama kao i omasovljavanje sporta među školskom decom. Da li ste zadovoljni u ovom bitnom delu funkcionisanja SPD Radnički?

Ako me pitate da li sam zadovoljan u delu rada sa mladima i omasovljavanju sporta – da jesam, ali smatram da to može još mnogo bolje. Primetno je da je sport duboko zašao u nastavne programa po školama i namera nam je da od te dece stvaramo buduće prvotimce i šampione. Ulaganja grada Kragujevca u školski sport su na veoma visokom nivou i želja nam je da ovaj pravac zadržimo i pokažemo da smo na dobrom putu.

I za kraj šta biste poručili spodrtskoj javnosti kao i svim Kragujevčanima?Poruka kragujevačkoj sportskoj javnosti, a i šire je da ih očekujemo već početkom naredne sezone u što većem broju. Mi kao menadžment ćemo se truditi da im priuštimo sportski spektakl, kao što je bio duel rukometaša Srbije i Slovenije, a pre toga gostovanje KK Partizan. Moja želja, kao i mojih kolega je da vratimo SBB dvoranu na mapu vrhunskih sportskih dešavanja, da kao takva bude prepoznatljiva ne samo u Šumadiji već i šire i time je vratimo  na mesto koje i zaslužuje, zaključio je osvrt na urađeno u protekloj godini izvršni direktor SPD Radnički Žika Ceković.

Ostavite odgovor